Molt contentes d’haver participat en l’elaboració d’aquesta guia. Ens agrada esforçar-nos per al canvi de cultura i sabem que la universitat hi té molt a dir i molt a fer. Així que gràcies a Alberto Olalde i Ana Ruíz per la proposta i la confiança. Ha estat un plaer col·laborar amb vosaltres i amb totes les persones que han fet possible aquesta guia.
La guia presenta una proposta de canvi organitzacional cap a una cultura restaurativa a les universitats contextualitzada a la realitat acadèmica i social d’Espanya. Parteix de la convicció que una gestió adequada dels conflictes capacita per al creixement i enfortiment social.
La cultura restaurativa incideix en la responsabilització davant el dany que produïm, fent-nos evolucionar del conegut principi de “qui la fa la paga” cap a un de molt més constructiu: “qui la fa, la repara”; i amplia la mirada en contemplar el conflicte en les diferents fases: la fase de la provenció -allò que podem fer per preparar-nos per poder afrontar un conflicte abans que escali i desencadeni una crisi que ens desbordi-, la fase responsiva -oferir respostes restauratives durant i després del conflicte; i les necessàries actuacions reintegratives posteriors.
La guia vol ser d’ajuda en la presa de decisions informada que les universitats han d’afrontar per complir la Llei 3/2022, del 24 de febrer, de Convivència Universitària d’Espanya. Amb ella es deroga un règim disciplinari del 1954 generat durant la Dictadura. En proposar com a novetat l’ús de la mediació i altres mesures alternatives a la sanció, aquesta llei obre la porta a l’àmbit espanyol a la posada en marxa de l’enfocament restauratiu com a forma complementària de tractar les víctimes i les persones infractores, sobretot a aquells conflictes amb una asimetria moral no sempre reconeguda institucionalment.
El contingut de la guia s’estructura en deu capítols:
- Una introducció que contextualitza el repte actual a què s’enfronten les universitats espanyoles.
- Una exposició dels antecedents restauratius al model educatiu nacional i internacional.
- Una breu descripció dels fonaments de justícia restaurativa subjacents al model proposat.
- L’encaix jurídic de l’enfocament restauratiu dins el marc de la Llei de Convivència 3/2022 d’Espanya.
- Una proposta concreta per a la implementació de l’enfocament restauratiu de manera transversal a una universitat que aspiri a integrar al seu ADN institucional una nova cultura restaurativa, amb la descripció dels diferents nivells d’actuació i dos instruments específics: Pla Director de Cultura Restaurativa (CURE) i el Programa d’Abordatge Restauratiu de Conflictes (ARC).
- Un repertori de pràctiques i processos restauratius classificats per nivells d‟abordatge.
- Un llistat de cent indicadors per al Pla Director de Cultura Restaurativa.
- Una extensa bibliografia.
- Una llista de recursos per aprofundir en allò que s’ha exposat.
- Una invitació a la comunitat universitària per continuar la conversa.
Esperem que us sigui útil. Podeu consultar i baixar-vos la versió en castellà aquí (repositori de la UAM). Esperem tenir la versió en català aviat.