Formació d’expertesa, juny-juliol 2025, 20 h.
INTRODUCCIÓ
A CU·RE estem convençudes que oferir un espai per entrenar i compartir dubtes en relació amb les reunions restauratives de la mà de Terence Benvington ens pot aportar expertesa i millor pràctica, i és quelcom que teníem pendent. Estem molt contentes d’haver pogut organitzar aquesta formació amb en Terence, un apassionat de la restaurativa i la cultura de pau, amb l’objectiu de desenvolupar competències de facilitació.
Esperem que us engresqui la proposta i us animem a compartir aquest espai amb nosaltres. Hem muntat la formació a principis de juliol (amb una sessió online al juny per escalfar motors) perquè les persones que treballeu a l’àmbit escolar també us hi pugueu apuntar.
A la vegada, la formació va dirigida a totes aquelles professionals que treballeu amb persones i, per tant, gestionant relacions, conflictes i, promovent espais de responsabilització per donar resposta a situacions que han pogut generar un dany.
La formació és de tercer nivell, per tant, les persones que us apunteu ja heu de tenir nocions de restaurativa i un coneixement bàsic de processos restauratius responsius (la formació de primer nivell és la d’iniciació, la de segon nivell és la d’aprofundiment i la de tercer nivell, aquesta, d’expertesa). Podeu consultar totes les formacions aquí.
Per qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb nosaltres a info@culturarestaurativa.com.
PROGRAMA
OBJECTIU
Proporcionar coneixements i promoure l’adquisició d’habilitats i competències de facilitació de reunions restauratives segures i efectives.
Durada
20 h
Modalitat
Híbrida (3 hores online síncrones-zoom, 12 hores presencials, 5 hores online asíncrones de tasques pràctiques).
Dates i horaris
- 5 de juny de 17.30 a 20.30 h (zoom-síncrona, 3 h).
- 4 i 5 de juliol de 9:30 a 13:30 h i de 15 a 17 h. (Presencial, 12 h).
- Tasques (5 h).
Requisits previs
Aquest curs es dirigeix a persones que ja han rebut una formació inicial en pràctiques restauratives i en l’enfocament restauratiu global.
Es pressuposa que les persones participants tenen coneixements bàsics sobre l’enfocament i les pràctiques restauratives i volen aprofundir en les habilitats i competències necessàries per facilitar reunions restauratives de manera segura i efectiva.
Continguts
1- Repàs dels principis de la pràctica restaurativa:
- Revisió dels conceptes bàsics de la justícia restaurativa.
- Principis fonamentals aplicables a les reunions restauratives.
- La importància dels valors restauratius com a base del procés.
2- Habilitats avançades per a la facilitació de reunions restauratives:
- Creació i manteniment d’un entorn segur i inclusiu.
- Habilitats de comunicació avançades, escolta activa i gestió emocional.
- Gestió de dinàmiques de grup i relacions de poder en les reunions.
3- Preparació i facilitació d’una reunió restaurativa:
- Preparació avançada de les parts: establiment de relacions de confiança.
- Conducció i facilitació de la reunió: estructuració, moderació i resolució de conflictes.
- Seguiment dels acords: avaluació i consolidació dels resultats.
4- Recursos i eines per a la pràctica avançada:
- Materials pràctics per facilitar reunions restauratives en diferents entorns professionals.
- Casos pràctics i simulacions per a l’aplicació immediata dels aprenentatges.
Metodologia
- Fase online (3 hores): formació teòrica i repàs inicial dels conceptes claus de la facilitació restaurativa, incloent-hi espais per a la reflexió sobre experiències prèvies.
- Fase presencial (12 hores): Tallers pràctics intensius on les persones participants tindran l’oportunitat de posar en pràctica habilitats avançades. S’inclouran simulacions de casos reals i activitats de grup per enfortir les tècniques apreses.
- Tasques pràctiques (5 hores): les persones participants hauran d’aplicar els coneixements i habilitats apreses en situacions reals del seu entorn professional o personal. Aquestes tasques consistiran en la planificació d’una reunió restaurativa o altres activitats relacionades amb la gestió de conflictes, amb l’objectiu de posar en pràctica el que s’ha après i millorar les habilitats i competències de facilitació.
En finalitzar el curs, les persones participants seran capaces de:
- Facilitar reunions restauratives de manera autònoma, segura i efectiva.
- Aplicar tècniques avançades de comunicació i gestió emocional.
- Identificar i abordar els desafiaments que poden sorgir en reunions restauratives complexes.
- Utilitzar els recursos disponibles per gestionar adequadament les fases de preparació, conducció i seguiment d’una reunió restaurativa.
Acreditacions i certificacions
- Formació certificada per Cultura Restaurativa Relacional SCCL que serveix per acreditar formació contínua al Centre de Mediació en Dret Privat del Departament de Catalunya. Departament de Justícia.
- Es demanarà la certificació al Departament d’Educació com a formació contínua per a docents. A confirmar.
Requisits per a la certificació:
Assistència al 80 % de les sessions online síncrones i presencials.
Presentació de les tasques.
Formador
Dr. Terence Bevington
Fundador i director de Conexus, porta més de 25 anys com a docent, investigador i alumne. Profundament compromès amb les pràctiques restauratives com a mètode ètic i educatiu d’enfrontar els conflictes que inevitablement sorgeixen a la vida social. Ha ajudat desenes d’escoles al Regne Unit i altres països a millorar tant l’experiència com els rendiments escolars per mitjà d’aquesta filosofia en acció. Acreditat pel Restorative Justice Council (Regne Unit) com a facilitador i formador.
Coordinadores i cofacilitadores:
Dra. Mònica Albertí
Doctora en educació, màster en Pedagogia Social i Comunitària postgraduada en mediació per la URL, llicenciada en psicologia per la UB. Assessora de diferents projectes de l’administració local i autonòmica en l’enfocament restauratiu. Assessora i formadora de l’Enfocament Restauratiu Global promogut pel Departament d’Educació. Sòcia fundadora de Cultura Restaurativa Relacional SCCL.
Sra. Elisenda González
Llicenciada en pedagogia (UB), càtedra UNESCO de Cultura de Pau (Escola de Cultura de Pau de la UAB). Formada en facilitació de grups amb enfocament de Treball de Processos. Especialitzada en bon tracte i protecció. Assessora i formadora de l’Enfocament Restauratiu Global promogut pel Departament d’Educació. Sòcia fundadora de Cultura Restaurativa SCCL.
Organitza
Cultura Restaurativa Relacional SCCL
Lloc
A determinar, centre de Barcelona.
Inscripcions mínimes per viabilitzar el curs:
10 persones
Preu:
Inscripcions abans de l’1 d’abril 360 € (20€ de descompte).
Trobaràs totes les opcions de pagament aquí. Si aquestes opcions no et van bé, posa’t en contacte amb nosaltres i en parlem.
Abans de formalitzar la inscripció, consulteu la nostra política d’inscripcions i cancel·lacions.